Εργάζεστε στη Φιλοξενία, στον Τουρισμό ή στην Εστίαση. Λατρεύετε την περιπέτεια και ξέρετε καλά από δοκιμασίες. Μία από αυτές είναι και η συνέντευξη. Εποχικότητα, αλλαγή εργοδότη, μετακινήσεις από μονάδα σε μονάδα, ευκαιρίες εξέλιξης αποτελούν το εργασιακό σας status quo. Η συνέντευξη είναι μέρος του ετήσιου menu.

Τα καλά νέα είναι ότι όσο πιο πολλές τόσο πιο μεγάλη η πείρα και τόσο πιο εύκολη η κάθε επόμενη.

Τα κακά νέα είναι ότι κανείς δεν θα σας πει για ποιον ακριβώς λόγο δεν πήρατε τη δουλειά και τί να κάνετε για καλύτερα αποτελέσματα στο μέλλον.

ή σχεδόν κανείς…Εδώ σας καταθέτουμε την πείρα μας… από την πλευρά του εργοδότη.

 

Τα όχι και τα ναι για μια επιτυχημένη συνέντευξη

 

Απαντήσεις-κονσέρβα – Όχι


Εντάξει, υπάρχουν οι κλασσικές ερωτήσεις για τις οποίες θα πρέπει να έχετε μια καλά προετοιμασμένη απάντηση αλλά όχι απάντηση-κονσέρβα. Πρέπει να είναι προσωπική και να ανταποκρίνεται στα αληθινά μας πιστεύω, στις αντιλήψεις μας και στην ηθική μας πυξίδα. Δεν χρειάζεται να αποστηθίσουμε απαντήσεις άλλων υποψηφίων. Για την ακρίβεια, ίσως, δεν πρέπει. Η ειλικρίνεια και η «άποψη» είναι καλά εφόδια για μια επιτυχημένη συνέντευξη.

Για ποιον λόγο αποχωρήσατε από την εργασία σας και τι αποκομίσατε από αυτήν; Γιατί θέλετε να εργαστείτε στην επιχείρησή μας; Τι έχετε καταλάβει για εμάς; (ερώτηση-παγίδα)

Τι αποκομίσατε από την προηγούμενη εργασία σας; Πέστε μας ένα πλεονέκτημα και ένα μειονέκτημά σας. Κάντε την έκπληξη! Απαντήστε με μοναδικό τρόπο.

Soft skills – Ναι!


Σε εσάς που θα εργαστείτε στον Τουρισμό ή τη Φιλοξενία θα τεθούν ερωτήσεις όπως γιατί επιλέξατε επάγγελμα σχετικά με τον Τουρισμό, θα σας ρωτήσουν για το πώς εργάζεστε σε ομάδες ή υπό πίεση, για την αφοσίωσή σας, για το πάθος σας, για την ανθρωπο-κεντρική σας αντίληψη και για το εάν σας αρέσει να αλλάζετε συχνά τόπο διαμονής. Οι θέσεις στον κλάδο του Τουρισμού και της Εστίασης, εκτός από τα τυπικά και επαγγελματικά προσόντα, εξυπηρετούνται καλύτερα από ανθρώπους με δυνατά soft-skills. Δείξτε τα! Στον Τουρισμό, στη Φιλοξενία ή Εστίαση το χαμόγελο και ο ευχάριστος χαρακτήρας σας μπορεί να σας εξασφαλίσει μια θέση εργασίας.

Ακραία επιμελημένη εμφάνιση – όχι


Η εμφάνιση για κάποια επαγγέλματα είναι αδιάφορη. Στο επάγγελμα σας, όμως, είναι σημαντική και πρέπει να είναι επαγγελματική. Μια επιμελημένη εμφάνιση, χωρίς ακραία στοιχεία, που αποπνέει σοβαρότητα και καθαριότητα σημαίνει πολλά για θέσεις στη διοίκηση, στο front office, στο service ή, γενικά, σε κάθε θέση «μπροστά στον πελάτη». Από την άλλη, το ταλέντο δεν έχει να κάνει με την εμφάνιση, αυτό το ξέρουν πολύ καλά οι recruiters, άρα κανείς δεν θα το αναζητήσει εκεί. Η επιμελημένη εμφάνιση ή, κάποιες φορές, η ειδική στολή, είναι απλά μια τυπικότητα για τη συγκεκριμένη δουλειά, τίποτε περισσότερο. #Keepitsimple. Υποστηρίξτε το στιλ σας με επαγγελματισμό.

Training – ναι!


Αφού κερδίσατε τις πρώτες εντυπώσεις, αφήστε τη σφραγίδα σας τονίζοντας αυτά που ξέρετε μόνο εσείς… Δείξτε τις γνώσεις σας από τα εξειδικευμένα σεμινάρια που έχετε παρακολουθήσει, τονίστε το know-how που αποκτήσατε μέσω εξειδικευμένου training. Φέρτε στο τραπέζι της συνέντευξης κάτι φρέσκο, κάτι νέο ή ανατρεπτικό. Θα το λατρέψουν! Διαδώστε το συγκριτικό σας πλεονέκτημα!

Και τώρα θα ρωτήσετε «ναι. αλλά πότε»; Μπορώ να πω κάτι εάν δεν με ρωτήσουν για αυτό; Φυσικά και μπορείτε. Θα δοθεί η ευκαιρία στη ροή της συνέντευξης ή μπορεί να σας ρωτήσουν ευθέως: «Έχετε κάτι άλλο να προσθέσετε;» Αυτή είναι η τέλεια πάσα. Οι άνθρωποι που παίρνουν συνεντεύξεις ψάχνουν εναγωνίως για εργαζόμενους με άποψη. Δείξτε τους #yourpointofView!

Extra tip! Για να φτάσετε στη συνέντευξη, περνάτε από διαδικασία επιλογής μέσω εξέτασης του βιογραφικού σας σημειώματος. Δείτε εδώ πώς μπορείτε να το κάνετε ελκυστικότερο για μια ακόμη πιο εύκολη και άμεση κλήση για συνέντευξη.

Κείμενο & Concept: Ανθή Μπόσκου

Συνδεθείτε

Εγγραφή

Ξεχασμένος κωδικός πρόσβασης

Κοινοποίηση