Η αίτηση για μια νέα θέση εργασίας μοιάζει απλή υπόθεση και, εάν δώσεις την κατάλληλη προσοχή, είναι! Ρωτήσαμε τους recruiters μας για τα πιο συχνά λάθη σε μια αίτηση εργασίας, λάθη τα οποία επαναλαμβάνονται από αίτηση σε αίτηση και τα οποία μπορούν ακόμη και να απειλήσουν την προσπάθειά σας. Και να τι μας είπαν! Πάρτε χαρτί και μολύβι, σημειώστε και προσέξτε, την επόμενη φορά που θα κάνετε την αίτησή σας, να αποφύγετε τα…

4 πιο συνηθισμένα λάθη κατά την υποβολή της αίτησης

#1

Δεν διαβάσατε με προσοχή την περιγραφή της θέσης εργασίας. Εάν δεν το κάνατε, κατά 80% σπαταλήσατε τον χρόνο σας για μια θέση που μπορεί να μην σας ταιριάζει, κατά 99% το βιογραφικό σας δεν θα είναι πλήρες, κατά 100% έχετε σοβαρό μειονέκτημα στο παιχνίδι της πειθούς έναντι των συνυποψηφίων για την ίδια θέση.

TIP: Διαβάζω πολύ προσεκτικά την περιγραφή της θέσης εργασίας, προσπαθώ να λύσω κάθε απορία μου πριν αιτηθώ, κάνω ανασκόπηση των προσόντων και δεξιοτήτων μου σε σχέση με τα ζητούμενα. Δεν τα έχω όλα; Αναζητώ την επόμενη.

#2

Δεν επισυνάψατε τα σωστά αρχεία, όπως αυτά περιγράφονται στην ανακοίνωση ή αγγελία. Πολλές φορές, οι εργοδότες ζητούν συμπληρωματικά έγγραφα, όπως αντίγραφο πτυχίου ή πιστοποίησης, αποδεικτικό μόνιμης κατοικίας κ.λπ. Φανταστείτε τον εργοδότη που ενώ θέλει να δώσει στο βιογραφικό σας μια ευκαιρία, διαπιστώνει, από την πρώτη κιόλας στιγμή, ότι δεν κάνατε μια βασική δουλειά… ξεχάσατε να επισυνάψετε κάποια αρχεία…

TIP: Ολοκληρώνω την αίτησή μου παρέχοντας συνημμένο ένα πολύ σοφά στημένο βιογραφικό αλλά και τα συμπληρωματικά αρχεία, με σωστό όνομα αρχείου ανάλογα με το περιεχόμενο, προσέχω να μην λείψει τίποτε από τα ζητούμενα. Επίσης, δεν βάζω περιττά στοιχεία ή αρχεία, μόνον ό,τι έχει ζητηθεί.

#3

Ξεχάσατε να σβήσετε την κοινοποίηση σε άλλους πιθανούς εργοδότες, στέλνετε μαζικά το βιογραφικό σας χωρίς κρυφή κοινοποίηση. Μάλλον δεν είναι και πολύ σοφή επιλογή. Με τον τρόπο αυτό δείχνετε μια προχειρότητα αλλά και ότι αναζητάτε απλά μια θέση… Δείχνετε ότι «δεν το θέλετε αρκετά».

TIP: Δαπανήστε λίγο χρόνο ώστε να στείλετε ξεχωριστές αιτήσεις σε κάθε εργοδότη, με διαφορετικό περιεχόμενο κάθε φορά. Έτσι, δεν θα μπερδευτείτε, θα ξέρετε ακριβώς πού έχετε αιτηθεί και γιατί. Δημιουργήστε ηλεκτρονικό φάκελο με την κάθε αίτησή σας, κρατήστε ένα πλήρες ιστορικό. Θα σας λύσει τα χέρια!

#4

Δεν ασχοληθήκατε όσο έπρεπε με τη συνοδευτική επιστολή. Ναι, η συνοδευτική επιστολή, αναλόγως της θέσης και εφόσον ζητείται, είναι δύσκολη υπόθεση. Σε αυτή την επιστολή θα πρέπει να τα δώσετε όλα! Να συμπυκνώσετε μέσα σε λίγες γραμμές τους λόγους για τους οποίους ένας εργοδότης πρέπει να προσέξει την αίτησή σας. Είναι η ευκαιρία σας, να προσπεράσετε τα τυπικά προσόντα και να μιλήσετε για εκείνο το ιδιαίτερο στοιχείο της προσωπικότητάς σας ή της επαγγελματικής σας αξίας που σας διαφοροποιεί, που σας χρήζει αμέσως τον/την καταλληλότερο/η για τη θέση!

TIP: Μην αντιγράφετε συνοδευτικές επιστολές που βρίσκετε στο internet. Μην χρησιμοποιείτε μηχανές δημιουργίας συνοδευτικών επιστολών, εκτός εάν ξέρετε άριστα να τις τροποποιείτε και να τις φέρνετε απολύτως στα μέτρα σας. Κάθε υποψήφιος έχει μοναδικά προσόντα, μοναδική προσωπικότητα, μοναδική επαγγελματική διαδρομή και αξία. Δημιουργήστε μια επιστολή που να καθρεπτίζει εσάς και όχι χιλιάδες άλλους υποψηφίους. Άλλωστε ο μελλοντικός σας εργοδότης θα το καταλάβει…

 

Ας κάνουμε το επόμενο apply σας απλό…

ΡΩΤΗΣΤΕ ΜΑΣ!

Συνδεθείτε

Εγγραφή

Ξεχασμένος κωδικός πρόσβασης

Κοινοποίηση