-Καλημέρα, Παναγιώτα, και ευχαριστούμε που αποδέχτηκες την πρόταση της Stepwise. Σύντομα, θα εισηγηθείς την επιμόρφωσή μας “Soft-Skills”: το μέλλον των δεξιοτήτων στον Τουρισμό». Ως coach έχεις δουλέψει ατομικά ή σε ομάδες με τις πτυχές της προσωπικότητας και ως παράμετρο προσωπικής ανάπτυξης αλλά και ως εργαλείο επαγγελματικής αυτό-πραγμάτωσης. Τι είναι αυτό που κάνει τα soft skills να ξεχωρίζουν και γιατί αποτελούν δεξιότητα του μέλλοντος; Ποιο είναι το επιχείρημα;

-Παναγιώτα Αγραπίδη: Ευχαριστώ και εγώ για την πρόσκληση. Τα soft skills αποτελούν για εμένα πεδίο διαρκούς έρευνας και είναι τιμή μου να έχω το βήμα από τη Stepwise ώστε να μιλήσουμε σοβαρά για αυτά. Θα χρησιμοποιήσω τα λόγια του Albin Toffler από το βιβλίο του Future Shock «Οι αναλφάβητοι του εικοστού πρώτου αιώνα δεν θα είναι αυτοί που δεν ξέρουν να διαβάζουν και να γράφουν αλλά αυτοί που αδυνατούν να μαθαίνουν, να ξε-μαθαίνουν και να ξανά-μαθαίνουν». Νομίζω ότι τα προφητικά αυτά λόγια, πλέον, αποτελούν παραδοχή της σύγχρονης εποχής. Διανύουμε μια περίοδο όπου τα soft skills κοιτάζουν κατάματα τα hard skills. Οι επιχειρήσεις, ολοένα και περισσότερο, βασίζουν τις προσλήψεις τους όχι μόνο στις τεχνικές ή επαγγελματικές δεξιότητες των υποψηφίων αλλά και σε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους. Σήμερα, οι άνθρωποι με αναπτυγμένες τις προσωπικές δεξιότητες, εκείνοι που έχουν επαναπροσδιορίσει την ιδιοσυγκρασία τους και τις στάσεις τους, έχουν ένα σαφές προβάδισμα σε σχέση με εκείνους που αναπαράγουν τα ίδια μοτίβα συμπεριφοράς.

Μάλιστα, σήμερα περισσότερο από ποτέ, είναι κοινώς αποδεκτό ότι η ανάπτυξη των προσωπικών και διαπροσωπικών δεξιοτήτων βελτιώνει την ποιότητα ζωής μας τόσο σε επαγγελματικό όσο και προσωπικό επίπεδο. Οι τεχνικές γνώσεις στην εργασία πλέον δεν είναι αρκετές για να ανοίξουν τον δρόμο προς την καριέρα των ονείρων μας. Το να έχουμε βαθιά επίγνωση εαυτού και να μπορούμε να τον ορίσουμε ή αναδείξουμε είναι το ίδιο σημαντικά με το να διαθέτουμε τεχνική επάρκεια ή εξειδίκευση.

Οι προσωπικές δεξιότητες δεν βγαίνουν ποτέ εκτός μόδας

Αυτό που λατρεύω και τονίζω πάντα στις εκπαιδεύσεις ή συνεδρίες μου είναι ότι οι προσωπικές δεξιότητες «δεν θα βγουν ποτέ εκτός μόδας», δεν θα ξεπεραστούν ποτέ από τις τάσεις ή τη νέα τεχνολογία .Θα είμαστε πάντα υπεύθυνοι για τη διαχείριση των συναισθημάτων μας ,των σχέσεων μας, της δημιουργικότητας μας και των καθηκόντων μας. Θα έχουμε πάντα την επιλογή για το ποιοι είμαστε ή ποιοι θέλουμε να γίνουμε αλλά και ποιους στόχους θα κυνηγήσουμε. Ο δρόμος προς την επίτευξη των στόχων περνάει από την ανάπτυξη των προσωπικών μας δεξιοτήτων. Θέλετε να ακούσετε και το καλύτερο; Όλα τα παραπάνω είναι στο χέρι μας. Οι προσωπικές δεξιότητες μαθαίνονται και καλλιεργούνται. Όποτε και όσο εμείς επιλέξουμε.

-Ευχαριστούμε πολύ Παναγιώτα για την νέα αυτή οπτική. Πραγματικά, είναι πολύ ελπιδοφόρα.

Παναγιώτα Αγραπίδη: Ανυπομονώ για την επιμόρφωση της Stepwise και σας συγχαίρω για την επιλογή της θεματολογίας των επιμορφώσεων και την όλη προσπάθεια.

Στην επόμενη συνέντευξη θα αποκαλύψουμε τη σημασία των Soft Skills στον Τουρισμό και τη Φιλοξενία.

Μείνετε συντονισμένοι!

Κείμενο & Concept: Ανθή Μπόσκου

Συνδεθείτε

Εγγραφή

Ξεχασμένος κωδικός πρόσβασης

Κοινοποίηση